Stappenplan /

Hoe leggen we nu best graszoden aan?

Ter voorbereiding...

 

Stap 1. De ondergrond bewerkbaar maken
Een oud gazon dient te worden ondergespit of verwijderd. Maak hiervoor eventueel gebruik van een zodensteker. Verwijder puin en stenen en zorg ervoor dat de ondergrond onkruidvrij is.
Maak vervolgens de ondergrond goed los met een hark of een frees. Dit vergemakkelijkt straks het egaliseren en zorgt ervoor dat de graszoden sneller wortelen.

Stap 2. De ondergrond egaliseren
Voor het leggen van de grasrollen is het belangrijk dat de ondergrond volkomen egaal, vlak en vast is. Hou rekening met de dikte van de grasmat en blijf 1,5 cm onder de boorden van paden en kanten. Egaliseer de aarde eerst grofweg met een hark. Druk vervolgens de grond stevig aan met een plank of tuinwals. Maak de toplaag opnieuw los met een hark en egaliseer met een plank of waterpas. Een pasdraad kan hierbij een handig hulpmiddel zijn. Maak de toplaag opnieuw lichtjes los zodat de graszoden straks sneller kunnen wortelen.

De aanleg

 

Stap 3. Graszoden uitrollen
Begin met het uitrollen van de eerste graszoden aan de langste, rechte kant van uw gazon. Rol de zoden zo uit, dat deze strak tegen elkaar komen te liggen. Druk de naden met de hand of met de achterkant van de hark goed aan, zodat de wortels de grond raken. Gebruik een gewoon broodmes om randen en rondingen in te snijden. Probeer zo weinig mogelijk over de voorbereide ondergrond te lopen. Om broei te vermijden laat u best geen graszoden in volle zon staan.

Tip: Verwerk de graszoden zo snel mogelijk na levering of afhaling. Hou er rekening mee dat u ongeveer 400m² graszoden per dag kan leggen. Als uw perceel groter is, spreidt u bij voorkeur uw bestelling over meerdere dagen.

Stap 4. Aanrollen en sproeien
Na het leggen van de graszoden is het belangrijk om de zoden stevig aan te drukken, bij voorkeur met een tuinwals. De zoden komen zo beter in contact met de ondergrond. Beregen de graszoden de eerste dag tot ze drijfnat zijn (20 liter/m²). Beregen in de loop van de eerste week dagelijks 10 tot 15 liter/m², bij voorkeur in twee beurten (‘s morgens en ‘s avonds).

Stap 5. Maaien
Zodra de graszoden enigszins vastgeworteld zijn (afhankelijk van het jaargetijde), mag er gemaaid worden. Stel de grasmaaier voor de eerste maaibeurt een standje hoger af dan normaal.

Stap 6. De eerste weken
Om verzakkingen te vermijden is het af te raden het gazon veelvuldig te betreden gedurende de eerste 14 dagen. Voor intensiever gebruik moeten de zoden eerst goed op de ondergrond vastgeworteld zijn. Wanneer u de grasmat niet meer kan optillen, kan u ten volle beginnen genieten van uw nieuwe gazon.